KIYMALI TARHANA ÇORBASI,KESER KÖFTESİ,TELLİ BABA TATLISI

22.12.2014 17:53

KIYMALI TARHANA ÇORBASI

Malzemeler

  • 100 gr yağsız Kıyma,
  • 1 adet soğan,
  • 1 yemek kaşığı salça,
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı toz biber,
  • 5 yemek kaşığı toz tarhana,
  • 5-6 su bardağı ılık su,
  • 1 yemek kaşığı tereyağ,
  • Tuz.

Yapılışı

  • Tarhanayı bir kasede 1 su bardağı kadar suyla ıslatın,
  • Tereyağı bir tencerede eritin,
  • Yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip kavurun,
  • Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
  • Toz biberi ekleyip karıştırın,
  • Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun,
  • Tarhanayı ve 5 su bardağı suyu ekleyin,
  • Koyulaşana kadar karıştırarak pişirin,
  • Kıvamı koyu olursa 1 su bardağı daha sıcak su ekleyebilirsiniz,
  • Tuzunu ekleyip ateşten alın.

KESER KÖFTESİ

Malzemeler

  • 500 gr yağlı koyun eti,
  • 1 yumurta,
  • 1 soğan,
  • 2-3 yemek kaşığı ekmek kırığı,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 1 çay kaşığı kimyon,
  • Tuz.

 

Yapılışı

  • Koyun etini büyük bir bıçakla olabildiğince minik parçalar halinde kıyın,
  • Soğanı minik minik doğrayın,
  • Tüm malzemeleri derin bir kabın içinde uzun süre yoğurun,
  • Karışımı küçük bir fırın tepsisine yayın,
  • 190 derecelik fırına verin,
  • Üzeri kızardıkça çıkarıp kaşıkla iyice karıştırın (pişene kadar 7-8 kez çıkarmanız gerekecektir),
  • Yaklaşık 1 saat- 1 saat 15 dk. pişirin.

TELLİ BABA TATLISI

Malzemeler

  • 150 gr oda sıcaklığında tereyağ,
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ,
  • 2 yemek kaşığı yoğurt,
  • 3-3,5 su bardağı un,
  • 1 çay kaşığı karbonat,
  • 1 su bardağı Tel kadayıf,
  • 1/2 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı su,
  • 2,5 su bardağı şeker,
  • 2-3 damla taze sıkılmış limon suyu.

 

Yapılışı

  • Ceviz ve küçük küçük parçaladığınız Tel kadayıfı bir kasede karıştırın,
  • Tereyağ, sıvı yağ, yoğurt ve karbonatı karıştırma kabına alıp elinizle iyice harmanlayın,
  • Unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan bir kıvam alana kadar yoğurun,
  • Hamurdan cevizden büyük mandalinadan küçük toplar yapın,
  • Topları avcunuzun içinde açıp ortalarına 1 tatlı kaşığı kadar cevizli harçtan koyup kapatın ve yuvarlayın,
  • Büyük fırın tepsisine dizip (yağlı kağıt sermenize gerek yok) 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin,
  • Tepsiyi fırına koyar koymaz şerbeti hazırlamaya başlayın,
  • Bunun için su ve şekeri bir tencereye alın,
  • Orta hararetli ateşte şeker eriyene kadar karıştırın,
  • Sonrasında kendi halinde kaynamaya bırakıp 5 dk kadar kaynatın,
  • Limonu ekleyip karıştırın ve ateşten alın,
  • Kurabiyeler pişince fırından alıp elinizin dayanacağı sıcaklığa gelene kadar soğutun,
  • Bu sırada şerbetiniz de yaklaşık aynı derecede soğumuş olacaktır,
  • (Hem şerbet hem de kurabiyeler ılık olacak şekilde) Şerbeti kurabiyelerin üzerine gezdirin,
  • Servisten önce 3-4 saat şerbetlerini çekmelerini bekleyin (üstlerinin de şerbeti iyice çekmesi için 2 saat sonunda alt üst edebilirsiniz),Şerbetlerini çektikten sonra dilerseniz fırında kızartılmış Tel kadayıfa bulayabilirsiniz.

Afiyet olsun...