KIYMALI TARHANA ÇORBASI,KESER KÖFTESİ,TELLİ BABA TATLISI
22.12.2014 17:53
KIYMALI TARHANA ÇORBASI
Malzemeler
- 100 gr yağsız Kıyma,
- 1 adet soğan,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 1 tepeleme tatlı kaşığı toz biber,
- 5 yemek kaşığı toz tarhana,
- 5-6 su bardağı ılık su,
- 1 yemek kaşığı tereyağ,
- Tuz.
Yapılışı
- Tarhanayı bir kasede 1 su bardağı kadar suyla ıslatın,
- Tereyağı bir tencerede eritin,
- Yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip kavurun,
- Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
- Toz biberi ekleyip karıştırın,
- Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun,
- Tarhanayı ve 5 su bardağı suyu ekleyin,
- Koyulaşana kadar karıştırarak pişirin,
- Kıvamı koyu olursa 1 su bardağı daha sıcak su ekleyebilirsiniz,
- Tuzunu ekleyip ateşten alın.
KESER KÖFTESİ
Malzemeler
- 500 gr yağlı koyun eti,
- 1 yumurta,
- 1 soğan,
- 2-3 yemek kaşığı ekmek kırığı,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- 1 çay kaşığı kimyon,
- Tuz.
Yapılışı
- Koyun etini büyük bir bıçakla olabildiğince minik parçalar halinde kıyın,
- Soğanı minik minik doğrayın,
- Tüm malzemeleri derin bir kabın içinde uzun süre yoğurun,
- Karışımı küçük bir fırın tepsisine yayın,
- 190 derecelik fırına verin,
- Üzeri kızardıkça çıkarıp kaşıkla iyice karıştırın (pişene kadar 7-8 kez çıkarmanız gerekecektir),
- Yaklaşık 1 saat- 1 saat 15 dk. pişirin.
TELLİ BABA TATLISI
Malzemeler
- 150 gr oda sıcaklığında tereyağ,
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ,
- 2 yemek kaşığı yoğurt,
- 3-3,5 su bardağı un,
- 1 çay kaşığı karbonat,
- 1 su bardağı Tel kadayıf,
- 1/2 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi
Şerbeti için;
- 3 su bardağı su,
- 2,5 su bardağı şeker,
- 2-3 damla taze sıkılmış limon suyu.
Yapılışı
- Ceviz ve küçük küçük parçaladığınız Tel kadayıfı bir kasede karıştırın,
- Tereyağ, sıvı yağ, yoğurt ve karbonatı karıştırma kabına alıp elinizle iyice harmanlayın,
- Unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan bir kıvam alana kadar yoğurun,
- Hamurdan cevizden büyük mandalinadan küçük toplar yapın,
- Topları avcunuzun içinde açıp ortalarına 1 tatlı kaşığı kadar cevizli harçtan koyup kapatın ve yuvarlayın,
- Büyük fırın tepsisine dizip (yağlı kağıt sermenize gerek yok) 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin,
- Tepsiyi fırına koyar koymaz şerbeti hazırlamaya başlayın,
- Bunun için su ve şekeri bir tencereye alın,
- Orta hararetli ateşte şeker eriyene kadar karıştırın,
- Sonrasında kendi halinde kaynamaya bırakıp 5 dk kadar kaynatın,
- Limonu ekleyip karıştırın ve ateşten alın,
- Kurabiyeler pişince fırından alıp elinizin dayanacağı sıcaklığa gelene kadar soğutun,
- Bu sırada şerbetiniz de yaklaşık aynı derecede soğumuş olacaktır,
- (Hem şerbet hem de kurabiyeler ılık olacak şekilde) Şerbeti kurabiyelerin üzerine gezdirin,
- Servisten önce 3-4 saat şerbetlerini çekmelerini bekleyin (üstlerinin de şerbeti iyice çekmesi için 2 saat sonunda alt üst edebilirsiniz),Şerbetlerini çektikten sonra dilerseniz fırında kızartılmış Tel kadayıfa bulayabilirsiniz.
Afiyet olsun...