GÜNÜN MENÜSÜ
Tutmaç Çorması
Malzemeler
- 1 su bardağı yeşil mercimek,
- 2 kahve fincanı erişte,
- 3 çorba kaşığı un,
- 3 çorba kaşığı yoğurt,
- 1 adet yumurtanın sarısı,
- 1 litre sıcak su (5 su bardağı),
- Tuz,
- Karabiber.
Üzeri İçin:
- 2 çorba kaşığı tereyağı.
Yapılışı
Yeşil mercimekler bir gece önceden ılık tuzlu su da ıslayalım.
Ertesi gün soğuk tuzlu su da haşlayalım.
Tencereye sıcak suyu, haşlanmış mercimekleri ve erişteleri koyup erişteler pişene kadar haşlayalım.
Bir kaseye unu, yoğurdu, yumurtanın sarısını koyalım ve iyice çırpalım.
Çorba kaynayınca yoğurtlu karışımı yavaş yavaş döküp kesilmemesi için hızlıca karıştıralım.
Sonra tuzu ve karabiberi ilave edip bir iki taşım daha kaynatalım.
Daha sonra tuzunu ilave edelim ve tuzunu kontrol edip ocaktan alalım.
Tavada tereyağını eritip tutmaç çorbasının üzerinde gezdirelim ve sıcak sıcak servis yapalım.
Kabak Dilimleri
Malzemeler
- 4-5 adet kabak,
- Yarım demet dereotu,
- Rendelenmiş kaşar peyniri,
- Tuz.
Üzeri İçin:
- Kırmızı pul biber.
Yapılışı
Kabakların kabuklarını soyalım ve sıcak su içinde bütün olarak 3-4 dakika haşlayalım.
Haşlanan kabakların suyunu süzdürelim ve soğumaya bırakalım.
Soğuyan kabakları ikiye bölüp dilimleyelim ve borcama döküp yayalım.
Kabakların üzerine tuz serpelim ve iyice karıştıralım.
Sonra kabakların üzerine bolca dereotu serpelim.
Daha sonra kabaklar görünmeyecek şekilde üzerine kaşar peyniri rendesi serpelim.
Önceden ısıtılmış 175° fırında kaşarlar eriyene kadar yaklaşık 10 dakika pişirelim.
Kabak dilimlerinin üzerine kırmızı pul biber serpip servis yapalım.
Not: İsterseniz beşamel sos hazırlayıp kabakların üzerine dökebilir ve sosun üzerine peynir serpiştirip pişirebilirsiniz.
Fırında Etli Kış Türlüsü
Malzemeler
- 2 adet orta boy kabak,
- 2 adet orta boy patlıcan,
- 2 adet büyük boy havuç,
- 2 adet kırmızı biber,
- 1 adet brokoli,
- 4 adet orta boy domates,
- 4-5 adet büyük boy patates,
- 1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası,
- Yarım çay bardağı zeytinyağı,
- 1 su bardağı sıcak su,
- Tuz.
Eti Marine Etmek İçin:
- 1 kg dana kuşbaşı,
- 1 adet büyük soğan,
- 1 adet büyük mor soğan,
- 4 diş sarımsak,
- Yarım çay bardağı zeytinyağı,
- Tuz,
- Kekik,
- Karabiber.
Yapılışı
Eti marine etmek için; bir kaba etleri, zeytin yağını, tuzu, kekiği, karabiberi, ince ince doğradığımız soğanı ve sarımsakları koyalım ve iyice karıştıralım.
Sonra üzerini kapatalım ve 2 saat buzdolabında dinlendirelim.
Sebzeleri istediğimiz ebatlarda doğrayalım ve fırın tepsisine yerleştirelim.
Üzerlerine zeytin yağını gezdirip, tuz serpelim ve iyice karıştıralım.
Sonra marine olan etleri sebzelerin üzerine yerleştirelim.
Domatesleri parçalara bölelim ve robottan geçirelim.
Üzerine salçayı ilave edip tekrar robottan geçirelim.
Hazırladığımız domates sosunu etlerin üzerine dökelim.
Daha sonra sıcak suyu tepsiye ilave edelim.
Önceden ısıtılmış 200° fırında etler ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 1 saat pişirip sıcak sıcak servis yapalım.
Bal Kabağı Tatlısı
Malzemeler
- 1 kg bal kabağı,
- 2,5-3 su bardağı toz şeker (çok tatlı sevenler 3 yapsın),
- 1 su bardağı ceviz,
- Yarım limon.
Yapılışı
Kabağın çekirdeklerini temizleyip kabuklarını soyalım ve iki parmak kalınlığında dilimleyelim.
Kabakları yıkayıp suyunu süzelim ve yayvan büyük bir tencereye kabakları yerleştirelim.
Kabakların üzerini kapatacak şekilde toz şekeri gezdirerek dökelim.
Sonra 2-3 damla limon suyu sıkalım.
Tencerenin kapağını kapatalım ve kabakları kısık ateşte pişirelim.
Tencerenin dibinde servis yaparken kullanılacak kadar şerbet kalana kadar pişirelim.
Bal Kabağı Tatlımız soğuyunca üzerini iri dövülmüş ceviz ile süsleyip servis yapalım.
Afiyet olsun..